Gönc kicsiny hangulatos város a Hernád völgyében, a Zempléni hegység lábainál. Mindössze 2500 lelket számlál, mégis vétek lenne kihagyni annak, aki meg akarja ismerni a Tokajhegyalján megbúvó történelmi kincseinket.

 

Hogy miért olyan nagy ez a kis város?

Például azért, mert itt élt, tevékenykedett és itt is halt meg Károli Gáspár, aki elsőként fordította magyarra a Szent Bibliát, vagy mert itt készítik a híres, 136 literes Gönci hordót , amiben tradicionálisan a Tokaji borokat érlelték. Tehát Gönc piciny városa komoly történelmi értékeket hordoz. Szerintünk kihagyhatatlan!

Fontosabb látnivalók Gönc városában


Károli Gáspár szobor

A református templom előtt álló impozáns, egész alakos bronzszobrot 1890-ben állították Károlyi Gáspár emlékére.


A főutca védett házai

Érdemes nyitott szemmel sétálni a város főutcáján, mert több műemléképület is áll itt, melyek a helyi népi építészet szép emlékeit mutatják be.


Károli Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás

A régi református iskola épületében berendezett tárlat emléket állít neves prédikátoroknak, és bemutatja különböző korok, népek és nyelvek bibliáit.


Huszita Ház, tájház

A sajátos, erődített jellegű épület története a XVII. századig visszavezethető.Ha Göncön jár, ne felejtse el megnézni!


Pálffy kastély

A copfstílusú Pálffy-kastély 1780-ban épült, később erősen átalakították eklektikus stílusban. A földszintes, összetett alaprajzú épület főhomlokzatát meghatározza a timpanonos bejárat. Ma nevelőotthon.


Pálos kolostorrom

A pálos kolostort Nagy Lajos király alapította 1371-ben. A nyolcszáz éves romok között sétálgatva az ember kicsit úgy érzi, hogy visszarepült az időben és már-már hallja a szerzetesek mormolását, a lovagi páncélok csörgését.


Amadé vár romjai

Amadé nádor a XIII. század végén építtette a várat a Nagy-Amadé-hegy sziklatornyán. Bár mára megkopott régi dicső fénye, azért a várromról elénk táruló kilátás kárpótol mindenért.