Hollóháza már akkor is izgalmas és vonzó város, ha csupán a finom porcelánok világába szeretnénk bepillantani, de igazán akkor válik varázslatossá, amikor megpróbáljuk felfedezni hosszú, kalandos történelmét és jelenét is.

 

Kalandos múlt, értékes jelen.

Hollóháza a művészien megfestett finom porcelán hazája. Legtöbben legalábbis a kiváló agyagedény-iparáról ismerik. Kevesen tudják azonban Hollóháza igazi érdekességeit:

  • hogy az üveggyártás sokkal korábban kezdődött, mint a kőedény gyártás
  • hogy a XVII. században Hollóháza elnéptelenedett és csak a XVIII. századi betelepítést követően indult újra az élet a városban
  • hogy a Hollóházi porcelán sikerét pont az hozta meg, hogy a gyárat nem kötötték porcelánipari tradíciók.

Fontosabb látnivalók Hollóházán

Római katolikus templom (Szent László)

A sátor alakú, modern templomot 1967-ben építették Szent László tiszteletére. A templom számos érdekes látnivalóval szolgál, többek között Szász Endre és Kovács Margit egyes műveit is megcsodálhatja a látogató.


Porcelán Múzeum és Márkabolt

A múzeum Mondok Tamás és Rákosi Ferenc Ybl-díjas építészek tervei alapján épült 1981-ben. A Porcelánmúzeum teljes képet nyújt porcelánipar fejlődéséről az üveghutától, a keménycserép-gyártáson át a jelenkori művészi porcelánkészítésig.


Volt Károlyi-vadászkastély

Hollóháza határában, a Nagy-Milic oldalán található a gróf Károlyi család egykori tulajdonát képező vadászkastély. Az 1945-46-os inflációs időszakban e kastélyban készítették elő a forint kibocsátását. A romantikus üdülőkastélytól gyalogút vezet a Nagy-Milicre, az ország legészakibb pontjára.


Nagy-Milic

A Nagy-Milic a Zempléni-hegység legmagasabb hegye, Magyarország és Szlovákia határvonalán. Bár nagyon sok hátizsákos turista jön ide, még mindig ez az ország egyik legháborítatlanabb hegyvidéke. Ha vadonban szeretne barangolni, ide mindenképpen el kell látogatnia.