Erdei vasutunk hamarosan indul az egyes vágányról! A vágány mellett kérjük vigyázzanak!

Pálháza 1320-ban, irtásfaluként jött létre. 1430 körül 13 portálja volt. A település a XV. században és a XVII. Század elején többször elpusztult. Először husziták dúlták fel, majd a török csapatok jöttek. A XVIII. században pedig pestisjárvány és tűzvész miatt vált lakatlanná. Hányattatott sorsa ellenére ma hangulatos,barátságos falucska, amelynek értékét kétségtelenül az a keskeny nyomvonalú erdei kisvasút adja, amely a Rostallói turistaház és Pálháza között közlekedik.

Fontosabb látnivalók Pálházán


Erdei Kisvasút

A "lóüzemű görpályát", amely egyébként Magyarország legrégebbi keskeny nyomvonalú vonala, 1888-ban Károlyi István gróf építtette a Pálházi Fűrészüzem fejlesztésére. A vonal és a szerelvények bővítésének és fejlesztésének kalandos történetét mindenképpen érdemes a pálháziaktól meghallgatni. A kisvasút a mai napig működik, bár már csak turistalátványosságként. Ha Pálházán jár feltétlenül üljön fel rá.


Hegyközi vadászati kiállítás

A kiállítás Rácz Sándor, nyugalmazott fővadász selejtezéses trófeáit mutatja be. A selejtezés ez esetben azon bikák időben való kilövését jelenti, melyek agancsformája nem alkalmas a továbbörökítésre, mert ezzel az állomány minőségét rontaná. A közel nyolcvan trófea és számos egyéb ereklye olyan vadászati érdekesség, amiért érdemes autóba ülni és meglátogatni Pálházát.


Kőkapui Károlyi-kastély

A kastélyt a XIX. és XX. század fordulóján építette egy mesterséges tavacska fölé magasodó sziklára gróf Károlyi László. Azért is különleges a szépen felújított épület, mert számtalan érdekességet rejt: titkos ajtók, csodás látványt nyújtó toronyszoba... Megfordult itt vadászatai alkalmával Horthy Miklós, Bethlen István majd Rákosi Mátyás is.


Perlit és egyéb ásványok múzeuma

Pálházán található Európa egyetlen olyan ásványmúzeuma, ahol a perlit ilyen sokféle feltalálási formájában tekinthető meg. A kiállításban helyet kapott a nyers ásványok mellett a bányászás és a feldolgozás bemutatása, valamint a készülő félkész- és késztermékek széles skálája is.