Rákóczi-vár, börtönpanoptikum, Tengerszem, Nagykönyvtár… Egész napos érdekességek, pedig ez csak a lista eleje…

Sárospatak észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolctól közel 70 kilométerre fekszik, az Északi-középhegység lábánál. Lélekszáma kb. 13.000 fő. A már az ősidőktől létező város – kereskedelmi szempontból kedvező adottságai miatt – igen fontos szerepet töltött be a magyar történelemben. Várát I. Endre építtette.

Ennyi elég is a száraz lexikális anyagból, és most nézzük azokat az izgalmas, érdekes látnivalókat, amiért valóban megéri Sárospatakra látogatni:

 

A város

Sárospatak városa már az 1100-as évektől igen aktív, folyamatosan fejlődő város volt. Túlélte a tatárok pusztítását, pestis és kolerajárványt, de része volt a mohácsi csatában is. Olyan nagy emberek neve kötődik a városhoz, mint Pálóczyak, Perényiek, Dobók és Rákócziak. Sokszínűségét és rendkívül gazdag történelmi múltját sikerült a mai napig megőriznie és ezt utcáról utcára, kapuról kapura lenyűgöző eredetiséggel tárja elénk.

Aki szereti a Magyar történelmet, az izgalmas középkort lovagokkal, kardokkal és aki szívesen gondol arra, hogy ezeket a köveket koptatták történelmi nagyjaink, az nem hagyhatja ki ezt a csodálatos várost.

Figyelem! Sárospatak nem félórás látnivaló. Aki idejön, az készüljön fel arra, hogy már az első percben megszédíti és magával ragadja a város hangulata, történelmi hagyományai és barátságos lakói. Ha Sárospatakra látogat, szánjon rá egy-két napot. Higgye el, nem fog unatkozni.

Fontosabb látnivalók Sárospatakon


Vár, börtönpanoptikum

A Rákóczi-vár Sárospatak egyik legfőbb látványossága. A rombusz alakú várfallal körülvett várkastély, a Vörös torony és a Vizikapu teszik egyedivé a várat. Itt kapott helyet a Rákóczi múzeum és a híres börtönpanoptikum is. Ez utóbbi megdöbbentően valóságszerű képet ad a középkorban elfogadott kínzások, kivégzések és megszégyenítések világából.


Római katolikus vártemplom

Amely egyben a várvéd része és Sárospatak legkorábbi temploma. Érdekessége, hogy ide temetkeztek a korábbi várurak (többek között a Rákócziak), és Szent Erzsébet (II. Endre lánya) ereklyéit is itt őrzik.


Református kollégium és nagykönyvtár

Az 1531-ben alapított kollégium a mai napig ellátja funkcióját. Ha a Berna-soron jár, gondoljon arra, hogy ugyanitt lépkedett egykor Csokonai, Petőfi és Arany János is.

Sárospatak egyik leghíresebb nevezetessége a kollégiumban kialakított, mintegy 3.000 régi és kb. 440.000 újabb kötetből álló nagykönyvtár. Kihagyhatatlan látnivaló, mert a könvyek mellett az épület belső kialakítása is csodálatos látványt nyújt.


Iskolakert és szoborpark

A Kollégiummal szemben elterülő iskolakert és szoborpark a megfáradt városnézők kedvenc helye. Több hektárnyi zöld, madárcsicsergés és nyugalom. A természet harmóniáját pedig több, mint húsz mellszobor és emlékmű teszi érdekessé. További városi látnivalók:

  • Szent Erzsébet szoborcsoport
  • Bodrog-parti szoborsétány
  • Csodaszarvas
  • Égberagadás
  • II. Rákóczi Ferenc lovasszobra
  • Végardó Fürdő

Meder-hegyi kőbánya és Tengerszem

A Meder –hegyen a XV. és XX. század között kőbánya volt. Az elhagyott fejtési gödörben felgyűlő csapadék mára egy csodálatos tavacskát képezett, amely méltán lett természetvédelmi terület. Aki kedveli a természetet, szeret túrázni, az nem hagyhatja ki ez a páratlan, egyedülálló jelenséget. Bátraknak: a belvárosból induló piros túraútvonal pont ide visz.


További természeti látnivalók

  • Csepel tó
  • Bereg holtág
  • Long erdő.